Lovász

A lovak háziasításával számos szakma kialakulása vált szükségessé, némelyek egyidősek a lovak megszelídítésének történetével, és gyakran apáról fiúra szálltak. Az egyik ilyen szakma a lovász. A lovász szakmája sokoldalú és változatos, amit áthat a ló iránti tisztelet és szeretet, hiszen a ló nem csak munka tárgya, hanem társ is.

Bármely területen is tevékenykedik – legyen az lótenyésztés, lótartás, versenylovaglás – napi általános feladatai során ellátja a rá bízott lovakat és gondozza felszerelésüket. Az ősi szakmák egyike ez a szakma. A ló és az ember évezredek óta kötődik egymáshoz, napjainkban már egyre többen találnak rá Önmagukra ennek köszönhetően.

Ahhoz, hogy valakiből lovász váljék, elkötelezettségen kívül, komoly szakmai felkészüléssel kell rendelkeznie. A szakma alapfeltétele az állatok iránti megértés, valamint a felkészültség és a nehézségek számításba vétele, amelyekkel a szakma végzése közben találkozik. Az állatokkal való tör

ődés, helyesen értelmezett állatszeretetet, gyors felfogóképességet, jó megfigyelőképességet és biológiai alapismereteket követel meg.

A képzés célja olyan lótenyésztő szakemberek képzése, akik rendelkeznek a lótartás- és tenyésztés, sport és versenyhasználat elméleti és gyakorlati alapjaival. Önállóan el tudják végezni a lovak szakszerű ápolását, gondozását, istállómunkáit, takarmányozását, szaporítását, felnevelését. Önálló, lótenyésztéshez, lótartáshoz kapcsolódó vállalkozói tevékenységet folytatnak. Képesek alapfokú szinten lovagolni és fogatot hajtani.

Havonkénti gyakorlati értékelő lap – LOVÁSZ

34 621 02 Lovász

34 621 02 Lovász moduljai

Lovasz_34_621_02_szakképzési_kerettanterv

Lovász_Lógondozás és lótenyésztés elméleti ismeretei_szóbeli tételek

Lovász_Lovaglás és fogathajtás elméleti ismeretei_szóbeli tételek