Lovász

A lovak háziasításával számos szakma kialakulása vált szükségessé, némelyek egyidősek a lovak megszelídítésének történetével, és gyakran apáról fiúra szálltak. Az egyik ilyen szakma a lovász. A lovász szakmája sokoldalú és változatos, amit áthat a ló iránti tisztelet és szeretet, hiszen a ló nem csak munka tárgya, hanem társ is.

Bármely területen is tevékenykedik – legyen az lótenyésztés, lótartás, versenylovaglás – napi általános feladatai során ellátja a rá bízott lovakat és gondozza felszerelésüket. Az ősi szakmák egyike ez a szakma. A ló és az ember évezredek óta kötődik egymáshoz, napjainkban már egyre többen találnak rá Önmagukra ennek köszönhetően.

Ahhoz, hogy valakiből lovász váljék, elkötelezettségen kívül, komoly szakmai felkészüléssel kell rendelkeznie. A szakma alapfeltétele az állatok iránti megértés, valamint a felkészültség és a nehézségek számításba vétele, amelyekkel a szakma végzése közben találkozik. Az állatokkal való tör

ődés, helyesen értelmezett állatszeretetet, gyors felfogóképességet, jó megfigyelőképességet és biológiai alapismereteket követel meg.

A képzés célja olyan lótenyésztő szakemberek képzése, akik rendelkeznek a lótartás- és tenyésztés, sport és versenyhasználat elméleti és gyakorlati alapjaival. Önállóan el tudják végezni a lovak szakszerű ápolását, gondozását, istállómunkáit, takarmányozását, szaporítását, felnevelését. Önálló, lótenyésztéshez, lótartáshoz kapcsolódó vállalkozói tevékenységet folytatnak. Képesek alapfokú szinten lovagolni és fogatot hajtani.

34 621 02 Lovász

34 621 02 Lovász moduljai

Lovasz_34_621_02_szakképzési_kerettanterv

Lovász_Lógondozás és lótenyésztés elméleti ismeretei_szóbeli tételek

Lovász_Lovaglás és fogathajtás elméleti ismeretei_szóbeli tételek