Sorsfordítás. A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962

Iskolánkban került bemutatásra 2019. március 21-29. között a hagyományos paraszti társadalom felszámolásának emléket állító országos vándorkiállítás.

A Rákosi- és Kádár-korszak idején a paraszti gazdaságok 1948 és 1961 közötti kollektivizálása a népesség közel felét érintette Magyarországon. A kiállítás látogatói megismerkedhettek azzal, hogy a kommunista diktatúra miképpen érte el a megfélemlítés és a terror eszközeivel a paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését. Felszámolva egyúttal a hagyományos közösségeket, és a hozzájuk kapcsolódó kultúrát, életmódot.

A kiállítás rendezője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, közreműködő partner az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság.

A rendezvénysorozat keretében a végzős diákok rendhagyó történelemórán vettek részt a témával kapcsolatban, amelyet Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának munkatársa tartott meg a 12. A, 12. B és 13. C osztályos tanulók részére.

A végzős tanulók körében a Sorsfordítás kiállítás ideje alatt 4 fős csapatoknak szóló háziverseny került megrendezésre a mezőgazdaság kollektivizálásának magyarországi történetével kapcsolatban.

A verseny helyezettjei:

Az 1. helyezett csapat tagjai: Horváth Brigitta, Kapinya Patrik, Kocsis Eperke, Somogyi Szilvia

Jutalmuk: Power Bank + könyvek

A 2. helyezett csapat tagjai: Berta Kíra, Huszár László, Nagy Balázs, Sabján Viktória

Jutalmuk: Pendrive + könyvek

A 3. helyezett csapat tagjai: Erdődi Edina, Orbán Zoltán, Tiliczki Adrienn, Tóth Gabriella,

Jutalmuk: Füllhallgató + könyvek